Eieren als ontbijt

Eieren zijn eiwitrijk en zijn erg belangrijk in koolhydraatarm dieet. Ze zijn snel en eenvoudig te bereiden en gecombineerd met geroosterd vlees of gegrilde vis zorgen ze voor een heerlijk stevig ontbijt.

Gekookte eieren

1 Gebruik een ei dat uit de koelkast komt. Leg het in koud water en breng aan de kook. U kunt het ei ook in zacht kokend water dompe-len; pas er wel voor op dat de dop niet breekt als het ei naar de bodem van de pan zakt.

2 Verhit het water tot het kookpunt. Kook zachtgekookte eieren 4 min., half hardge-kookte (dooier is nog zacht) 5-6 min. en hard-gekookte 8-10 min. Eieren die in heet water zijn gedompeld, moeten iets langer koken.

3 Schep de eieren met een schuimspaan uit de pan en zet ze in een eierdopje. Snijd met een scherp mes het topje van het ei. Tik stevig en gelijkmatig met het lemmet op de dop zodat die niet te veel verkruimelt.

Gepocheerd ei

1 Giet 2,5-4 cm water in een koekenpan. Voeg 1 el azijn toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag zodat het water zachtjes blijft pruttelen.

2 Breek het ei in een kopje of kommetje en giet het voorzichtig in het pruttelende water. Pocheer het ei 1 min., schep dan wat water over het midden zodat de dooier heet wordt. Het ei is gaar als het gemakkelijk loslaat van de bodem van de pan.

3 Schep het ei uit het water en snijd de zijkanten mooi bij. Laat het ei uitlekken en dep het droog met keukenpapier.

Gebakken ei

1 Verhit 2-3 el olie in een koekenpan boven middelhoog vuur. Bij een pan met antiaan-baklaag heeft u geen olie nodig.

2Breek het ei boven de pan. Voeg niet eerder een tweede ei toe voordat het eerste is gestold en begint te bubbelen. Zorg ervoor dat de eieren elkaar niet raken in de pan.

3 Bak het ei 1 min., tot het eiwit is gestold en de randen bruin worden. Schep het voorzichtig uit de pan. Voor een steviger dooier draait u het ei om en bakt u het nog 1 min. tot de dooier hard is; zorg ervoor dat de dooier tijdens het omdraaien van het ei niet breekt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s